Breda: druk! drukker! drukst!

8 december 2022

Breda heeft een bruisende binnenstad met fraaie, historische gebouwen, winkels, horeca en evenementen. Een karaktervolle en levendige stad. Dit aantrekkelijke karakter wordt mede bepaald door het water dat de stad doorsnijdt. Het water in de stad heeft een grote aantrekkingskracht op mensen. Om grip te krijgen op de druktebeleving werkt BRO in 2022 aan het onderzoek: Druktebeleving op het water.

Het water in de stad nodigt mensen uit om er langs te wandelen of bijvoorbeeld op een terrasje te zitten. Maar het gebruik gaat verder. Op het water in Breda is volop activiteit, met bootverhuur, suppers en kanoërs is het een levendige omgeving. De aantrekkingskracht van het water is dermate groot dat het er steeds drukker wordt. Het (recreatieve) gebruik van het open water in Breda neemt toe. Door beperkingen in vrijetijdsmogelijkheden de afgelopen twee coronajaren, zie je in heel Nederland een toename van waterrecreatie. Deze drukte kan nadelen hebben:

  • Is het nog wel leuk om in deze menigte op het water actief te zijn?
  • Hebben de omwonenden last van de waterrecreanten?
  • Levert het gevaarlijke situaties op?

Het water in Breda heeft nog meer functies. Het water is ook een ecologische verbindingszone en het speelt een rol in het waterbeheer van de stad. Hierop heeft de drukte op het water ook effect. Maar wanneer is het 'te druk'? En vanuit welk perspectief bekijk je dit?

Gebruik druktebeelden

Centraal in het onderzoek is de enquête, ingevuld door bijna 500 gebruikers van het Bredase water. Om een goed beeld te krijgen hoe gebruikers de drukte ervaren, is gebruikgemaakt van druktebeelden. Beelden van het Bredase water waarop verschillende aantallen gebruikers gemonteerd waren, om te kijken tot welk niveau de respondenten de drukte acceptabel vinden.


Druktebeleving wordt niet alleen beïnvloed door hoeveel mensen er om je heen zijn. Vele factoren spelen hierbij een rol. Bijvoorbeeld persoonlijke achtergrond: wat vind je zelf prettig? De één wil graag veel mensen om zich heen terwijl de ander het al snel te druk vindt. Ook bijvoorbeeld de inrichting van de fysieke leefomgeving speelt een belangrijke rol. Denk aan de maat en schaal van een ruimte: in een smal steegje is het al snel te druk, terwijl op een groot plein hetzelfde aantal mensen als een rustige omgeving aandoet. Ook de functies die een plek hebben in de fysieke leefomgeving spelen een rol. Sta je vlakbij een druk verkeerskruispunt, dan accepteer je het beter dat er veel mensen om je heen zijn, dan wanneer je vlakbij de natuur staat. De enquête heeft tot verassende inzichten geleid in de druktebeleving in relatie tot bijvoorbeeld het type omgeving.

Noodzakelijke maatregelen

Doel van het onderzoek is om zo objectief mogelijk het beeld te bepalen van wat een acceptabele drukte op het water is en welke groei- en / of krimpruimte hier per segment bijhoort. Om te komen tot de noodzakelijke maatregelen om deze acceptabele drukte te bereiken. Het participatieproces is inmiddels doorlopen en begin 2023 ronden we het onderzoek af.

    Deel deze pagina
#

Meer weten over dit onderwerp?

Meer informatie?
Neem dan contact op met:
Bas van Wetten