Minder leegstand, minder onderzoek

10 oktober 2022

Om leegstand tegen te gaan, moeten panden gemakkelijk van functie kunnen veranderen. Maar gemeenten willen er wel voor zorgen dat de juiste functies op de juiste plek komen. Met de Omgevingswet kan dit nog steeds, en met minder onderzoek!

Afbeelding.png

Afweging op maat

In de huidige wetgeving moet een bestemmingsplan vooraf 'worst case' zijn onderzocht. Dit kost veel tijd. Straks maak je de afweging per initiatief op maat. Dit betekent minder onderzoek vooraf én minder uitgebreid onderzoek. Hierdoor durven gemeenten meer ruimte op te nemen in hun omgevingsplan. Later kan een initiatief immers nog op maat worden afgewogen.

Sneller transformeren

Het voordeel is dat een leegstaand pand sneller ingevuld kan worden met een andere functie. Doordat alleen onderzoek gedaan hoeft te worden voor dit ene pand. En niet voor een heel gebied. Dit maakt de proceduretijd korter.

Minder zekerheid

Het doorschuiven van de onderzoekslast heeft ook een keerzijde. Pas in de vergunningfase is zekerheid over de haalbaarheid van het initiatief. Een risico waarmee in de planontwikkeling rekening gehouden moet worden. Soms is het beter om onderzoeken wel eerder uit te voeren. Samen kunnen we hierin de juiste balans vinden.

Aan de slag!

Met de Omgevingswet is transformatie van panden juridisch gezien makkelijker. Wilt u een volledig overzicht van alle mogelijkheden die deze wet biedt? Neem dan contact met ons op. En de volgende stap? Aan de slag!

    Deel deze pagina
#

Meer weten over dit onderwerp?

Meer informatie?
Neem dan contact op met:
Wanda Blommensteijn