Natuurrijke ontwikkeling Fazantlaan-West

Fazantlaan-West vormt een waardevolle aanvulling op de reeds gerealiseerde delen van Groot Luchen. Deze ontwikkeling is meer dan een eenvoudige uitbreiding van de woonwijk. Het omvat ook de aanleg van landschappelijke groenstructuren om wateroverlast te voorkomen, het tegengaan van hittestress en het versterken van de bestaande (historische) groen- en bebouwingsstructuren.

Een hecht ontwerpteam

BRO heeft samen met de gemeente een hecht ontwerpteam gevormd, waarin wekelijks schetssessies zijn gehouden. Interne en externe experts zijn veelvuldig aangehaakt zodat er een integraal plan is samengesteld. Reflecterend op fase 1 en 2 van Groot Luchen en rekening houdend met de trends en ontwikkelingen is er een basis gelegd voor een toekomstgerichte wijk. BRO heeft zo een belangrijke rol gespeeld in een vroeg stadium van visievorming, via opstellen van het stedenbouwkundig plan tot het gedetailleerde inrichtingsplan.

Het planconcept:

“Benut bestaande landschappelijke structuren als dragers van de toekomstgerichte en gezonde woonwijk. Richting het buitengebied neemt de stedelijkheid af door een lagere bebouwingsdichtheid en meer groen.”

Benutten van bestaande en nieuwe kwaliteiten

De ligging tegen het bos en heide gebied maakt deze deelontwikkeling uniek in Groot Luchen, de karakteristiek van deze bosrijke omgeving geeft een prettige weerslag op de toekomstige wijk. Daarmee wordt er een welkome diversiteit geboden. De kenmerkende structuur van de Fazantlaan wordt optimaal benut door zijn functie als de dragende kwaliteit van de wijk zelf. Maar verbindt ook de bestaande kern van Mierlo met het buitengebied. Ontwerpkeuzen zijn gebaseerd op principes zoals het positioneren van de hoofdontsluiting op gemeentegrond, vermijden van doodlopende wegen, alzijdige woonvelden, en het creëren van een klimaatadaptieve woonbuurt. Ruimtelijke opgaven zoals waterberging en hittestress worden integraal aangepakt en worden gekoppeld aan de structuurdragers van het plan.

Gedetailleerde doorvertaling in het inrichtingsplan

Na het succesvolle stedenbouwkundig plan heeft BRO verder gewerkt aan het inrichtingsplan, met focus op het vormgeven van de openbare ruimte, de overgangszone tussen publieke en private gebieden, en de integratie van wateropgaven.

De integratie van wateropgaven, zoals de vormgeving van wadi's en hoogteverschillen in het maaiveld, vormt een belangrijk onderdeel van het inrichtingsplan. Het doel is niet alleen functioneel, namelijk waterberging en afvoer, maar ook esthetisch en recreatief. Hierdoor ontstaat een duurzaam en aantrekkelijk ontworpen openbare ruimte die niet alleen de waterhuishouding in balans houdt maar ook de levenskwaliteit van de bewoners verhoogt.

De overgang naar het buitengebied is met aandacht ontworpen, zodat het groene en weidse zicht onderdeel wordt van de woonwijk. Daarnaast is de Fazantlaan met een dubbele bomenrij van een gevarieerde selectie aan inheemse boomsoorten een dragende kwaliteit. Het benutten van het ten westen gelegen bos wordt gedaan door de bosrand op te schuiven, zodoende wordt de nieuwe wijk onderdeel van het bos. Deze groene zone is doordrenkt met een hoge dichtheid aan bomen, waardoor het gebied harmonieus samenvloeit met de bestaande bosrand.

Op naar realisatie

Momenteel is de gemeente druk bezig met de juridische verankering van het plan om de visie op Fazantlaan-West tot realiteit te maken. In de nabije toekomst verwachten we dat de nieuwe uitbreiding een kwalitatieve bijdrage gaat leveren op de woningbouwbehoefte. We kijken met vol vertrouwen uit naar de verdere ontwikkeling van dit veelbelovende project.

    Deel deze pagina

Opdrachtgever

Gemeente Geldrop-Mierlo

Locatie

Groot Luchen

Afronding

2023

Expertises

#

Een vraag of hulp nodig?

Meer informatie?
Neem dan contact op met:
Bram Coenen