Stikstof Noord-Brabant: kan mijn ontwikkeling doorgaan?

1 juni 2023

Een per directe vergunningstop én een flinke verkiezingsoverwinning voor de BoerBurgerBeweging (BBB). Wat heeft dit voor gevolgen voor nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen in Noord-Brabant?

BRO00321.jpg

Onlangs is een rapport verschenen over de staat van Natura 2000-gebieden in Noord-Brabant. Hieruit blijkt dat het erg slecht is gesteld met de natuur. In alle gebieden is stikstof de oorzaak van de verslechtering. Om te voorkomen dat de natuur verder verslechtert, heeft de provincie besloten om per direct een algehele vergunningstop in te voeren voor de hele provincie.

Gelukkig betekent dit niet dat geen enkel bouwproject meer kan doorgaan. Er worden alleen geen Natura 2000-vergunningen meer afgegeven. Vooral grote projecten met veel stikstofuitstoot en projecten die zeer nabij stikstofgevoelige gebieden liggen hebben daar last van. Waarschijnlijk ondervindt 90% van alle projecten geen hinder van de vergunningstop. Bouwvergunningen worden gewoon verleend bij projecten die geen negatief effect hebben op Natura 2000-gebieden. Dit moet echter wel worden aangetoond. Een stikstofonderzoek voor zowel de gebruiksfase als de bouwfase van het project, is hiervoor nodig. BRO voert dergelijke onderzoeken uit en kan u hierbij ondersteunen.

De verkiezingsoverwinning van de BBB heeft waarschijnlijk geen grote gevolgen voor nieuwe ontwikkelingen op korte termijn. Ook zij moeten zich aan wetgeving en uitspraken van de rechter houden.

In Noord-Brabant blijft dus meer mogelijk dan je misschien zou denken. Wij denken graag mee in oplossingen.

    Deel deze pagina
#

Meer weten over dit onderwerp?

Meer informatie?
Neem dan contact op met:
Tim Schalkx