In binnensteden komen steeds meer functies en doelgroepen samen, waardoor de druk op de openbare ruimte toeneemt. In visies en ambitiedocumenten worden vaak verschillende doelen, wensen en ambities uitgesproken. Bijvoorbeeld het compact maken van het centrum, meer groen of meer bezoekers uit de regio.
Aan de hand van verschillende databronnen maken we de voortgang van het gestelde doel inzichtelijk, zetten we deze af tegen een benchmark, en plaatsen we deze in een breder perspectief. Dit doen we door zo veel mogelijk verschillende, betrouwbare bronnen te combineren. Bijvoorbeeld cijfers op het gebied van economie, demografie, mobiliteit, hittestress, vergroening, klimaatadaptatie, transformatie, aanbodontwikkeling en compactheid van centra. Samen met onze expertise van winkelgebieden vertalen we dit naar de juiste inzichten. Objectief en zonder waardeoordeel. Aan de hand van enkele voorbeelden laten we zien hoe monitoring van verschillende aspecten kan dienen als onderbouwing voor nog te maken of gemaakte keuzes.
Compacte centra voor aantrekkelijkheid
Veel centra zetten in op levendige centra door het clusteren van publieksvoorzieningen. Dat is niet zomaar gerealiseerd en kost veel geld, tijd en inspanningen. Wenselijk is om te weten of de geleverde inspanningen ook de gewenste resultaten opleveren. Als we kijken naar de compactheid van een centrum, zoomen we in op de verschillende publieksfuncties in het gebied. We kijken of over een langere periode een verandering heeft plaatsgevonden. Zijn de publieksvoorzieningen in de loop der jaren dichter bij elkaar gelegen, en is het gebied daarmee compacter geworden?
Regie op transformatie
Naast compacte centra speelt transformatie een belangrijke rol. De vraag naar winkels neemt al jaren af en het aantal horecazaken en diensten neemt toe. Om centra aantrekkelijk te houden en om leegstand te voorkomen wordt (bestaand) vastgoed getransformeerd. Ook bij winkelstraten waar het perspectief afneemt staat transformatie hoog op de agenda. Door de gebruiksfunctie van een pand te vergelijken over tijd wordt inzichtelijk hoe de transformatiedoelen vorderen.
Bezoekersaantallen centra
Het aantrekken van bezoekers is essentieel voor bruisende centra. We brengen nauwkeurig de bezoekersaantallen in beeld. Evenals type bezoeker, herkomst, verloop van de dag en combinatiebezoek tussen de verschillende gebieden in een centrum. Dit geeft inzicht in bezoekersgedrag, effect van evenementen op aantal bezoekers en regulier winkelgedrag.
Groen in centrumgebieden
Groen in centrumgebieden is steeds belangrijker. Groen zorgt voor verkoeling tijdens warme dagen, en draagt bij aan sfeer en beleving. Met slimme GIS analyses kunnen conclusies worden getrokken over type groen en de kwaliteit van het groen.
Monitoring belangrijker door Omgevingswet
De Omgevingswet stimuleert adaptief beleid, waarbij beleidsmaatregelen kunnen worden aangepast op basis van nieuwe inzichten en veranderende omstandigheden. Door continu te monitoren kunnen beleidsmakers snel inspelen op veranderingen en flexibel reageren op nieuwe uitdagingen en kansen.
Nog geen monitoringsplan? Ga (samen) aan de slag!
Een concreet monitoringsplan geeft houvast. Scherpe en zinvolle analyses zijn alleen mogelijk met een duidelijk analyseplan waarin meetbare beleidsdoelen (KPI’s) zijn beschreven. Ook als er nog geen concreet plan is denken we graag mee. Samen met u gaan we op zoek naar de juiste aanpak.
Lees meer: Compact centrum? Transformeren? Doe het zoals in Drenthe!
Meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact op met: