Beschermde diersoorten bij woningrenovaties

28 juni 2022

Huismussen en vleermuizen maken gebruik van onze woningen. Bij renovaties kunnen we hun nesten vaak niet ontzien. Door slim te werken helpen we deze dieren de verbouwing door.

Beschermde dieren onder de pannen.JPG

Beschermde dieren onder de pannen

Eén van onze algemene broedvogels, de huismus, broedt alleen in woningen. Vaak zit het nest onder de dakpannen. Ook vleermuizen verblijven vaak in onze huizen, bijvoorbeeld in spouwmuren of achter betimmering of luiken. Beide soorten zijn beschermd. Het verwijderen van het nest is verboden, ook als ze er op dat moment geen gebruik van maken.

Isoleren is nodig

Veel van onze woningen zijn nog uit een tijd waarin isolatie slecht of zelfs niet aanwezig was. In een verduurzamingsdrift renoveren woningbezitters veel woningen. Bij woningcorporaties gaat dit zelfs met honderden tegelijk. Bij die werkzaamheden vervangen we hele daken, en spuiten we de spouwmuren vol met isolatiemateriaal.

Negatieve effecten

Renovatiewerkzaamheden tasten aanwezige nesten vaak aan. “Jaarlijks worden honderdduizenden woningen geïsoleerd. We hebben bijna nooit last van deze huisgenoten, maar zij wel van ons,” zegt ecoloog Ronald de Mol. “Zonder een plekje verlaten de dieren hun leefgebied, en zien we ze niet meer terug. Hierdoor halveerde het aantal huismussen in Nederland. Ook het aantal vleermuizen gaat sterk achteruit.”

Oplossingen

Hoe gaan we dan om met deze botsende belangen? Vaak werken we buiten het broedseizoen, en bieden we tijdelijke alternatieven aan. Ook maken we het dak weer toegankelijk voor deze soorten. Zo behouden ook zij hun plekje. Weten wat jij kan doen? Klik hier!

    Deel deze pagina
#

Meer weten over dit onderwerp?

Meer informatie?
Neem dan contact op met:
Martijn van de Schoot