Hoogwoud-Oost: een nieuwe woonwijk in het Westfriese landschap

Om in de groeiende woningvraag in de regio te voorzien heeft BRO in opdracht van de gemeente Opmeer de gebiedsvisie Hoogwoud-Oost opgesteld. De gebiedsvisie omvat de aanleg van een toekomstige randweg en woonwijk met 650 woningen die op een duurzame wijze worden ingepast in het Westfriese landschap.

De basis voor de visie zijn de landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische groenblauwe identiteitsdragers in het gebied. Deze vormen als geheel het kader voor de toekomstige ruimtelijke structuur. Binnen deze ruimtelijke structuur krijgt het programma (650 woningen, recrea-tie, voorzieningen, verkeersontsluiting en energie) integraal een plek.

Unieke woonbuurten in een Westfries landschap

Belangrijk in de gebiedsvisie is de inbedding van de nieuwe woonwijk en randweg in het (open) polderlandschap en de aanwezige natuur. Daarom wordt met de visie ingezet op het versterken van de wisselwerking tussen deze werelden. Landschappelijke dragers vormen de basis voor de indeling van het woongebied in verschillende woonbuurten. Zo wordt de woonwijk ingepast in het open polderlandschap met behoud van de karakteristieke structuren, zoals de veenverkaveling en watergangen. De woonwijk wordt autoluw opgezet in drie woonsferen. Elke woonsfeer kent zijn eigen identiteit, waarbij de Westfriese uitstraling de overkoepelende identiteit vormt. Speel-, sport- en ontmoetingsplekken zijn onder-deel van de woonbuurten. Nieuwe wandel- en fietsroutes verbinden de woonwijk met bestaande voorzieningen en het buitengebied.

Rondom de wijk komt een robuuste groene overgangszone waarin recreatieve en waterberging van de woonwijk en randweg een belangrijke rol speelt. Tegelijkertijd kan deze groene overgangszone een sterk ecologische verbindingsfunctie in het gebied krijgen om de aparte groenzones in het gebied in verbinding met elkaar te brengen.

Randweg als groene drager

De ligging van de randweg speelt daarbij een bepalende rol. De nieuwe groenstructuren volgen de ligging van de randweg. Daarmee zorgt de nieuwe randweg dat het bestaande natuurnetwerk in verbinding wordt gebracht met andere groenzones. Op die manier zetten we de randweg in als nieuwe groene drager in het gebied en als duidelijke grens naar het open landschap richting Gouwe. Dankzij de aanleg van de randweg rijdt in de toekomst minder autoverkeer op het historische dorpslint, waardoor de leefbaarheid en cultuurhistorische beleving hier versterkt wordt.

    Deel deze pagina

Opdrachtgever

gemeente Opmeer

Locatie

Hoogwoud - Oost

Afronding

2022 - 2025

Expertises

#

Een vraag of hulp nodig?

Meer informatie?
Neem dan contact op met:
Joris Vos