Advies aan alle eigenaren
Gemeente Amsterdam wil herbestemming van de raambordelen in de binnenstad, en richtte samen met Woningcorporatie Stadgenoot en Syntrus Achmea project 1012inc op. BRO adviseerde alle eigenaren van de panden in de Sint Annenstraat, Sint Annendwarsstraat, Trompettersteeg, Goldbergersteeg en Dollebegijnensteeg om invulling te geven aan deze transformatie.
Doorbreken monocultuur
Belangrijke aanleiding voor de herbestemming is het doorbreken van de monocultuur. Daarnaast zijn de meeste panden rijksmonumenten en vanwege de historische layout is de openbare veiligheid niet gegarandeerd. Gemeente Amsterdam wil daarom de bestaande functie transformeren naar wonen, aangevuld met kleinschalige bedrijvigheid.
Twee ontwikkelingsconcepten
BRO analyseerde en beredeneerde vanuit de doelstelling de monocultuur te doorbreken en tevens recht te doen aan de historische setting, zodat nieuwe programma's de kwaliteit van de directe leefomgeving kunnen versterken. BRO forumuleerde twee ontwikkelingsconcepten waarvan één bestaat uit een functionele samenvoeging van de verschillende panden, inclusief de Dollebegijnensteeg en Trompettersteeg. Deze ruimtelijke aggregatie wordt versterkt door een compleet aanbod van food en foodbeleving.
Ontwerpplannen
De ruimtelijke opzet bestaat uit een omgekeerde markthal, waarbij één formule met informeel intern circuit, gebruikmakend van de 'donkere' intieme kwaliteiten van de stegen, die afgesloten kunnen worden als de foodmarkt gesloten is. Voor deze analyse vergeleek BRO soortgelijke herbestemmingen in steden zoals New York, Londen, Antwerpen en Rotterdam. Voor de transformatie dienden de oude panden (rijksmonumenten bouwjaar vanaf 1600) zoveel mogelijk te worden ingericht / herbouwd naar oorspronkelijke structuur. Wij ontwierpen hiervoor de plannen en Wouters Adviesbureau verzorgde de bouwtechnische uitwerking.
Een vraag of hulp nodig?
Neem dan contact op met: