
Het zorgvuldig omgaan met de bestaande gebiedswaarden en deze waar mogelijk versterken in samenhang met de woningbouw staat voorop. Het plangebied, dat in de jaren '90 al eens in beeld was voor woningbouw maar onontwikkeld bleef, is door de jaren heen spontaan begroeid geraakt bosgebied met lanen en singels. Hierdoor vormt het bos het startkapitaal van Achter de Hoeven.

Beleving en identiteit: 3 woonsferen
De bosbeleving staat centraal in het nieuwe woongebied. In de toekomst lijkt het alsof het boslandschap doorloopt door de nieuwe buurt. Om dit de realiseren is voor de inrichting van de openbare ruimte gebruik gemaakt van bestaande bomen, veel nieuwe bomen, struiken en kruidachtige beplanting. In de groene inrichting zit een kleine nuance die gemaakt is op basis van de huidige groene karakteristiek. In het noordelijke deel is dit meer bosachtig (bossen en velden), in het zuiden bepalen bestaande houtsingels en nieuwe lanen het landschapsbeeld. De nieuwe gebouwen spelen in op deze sferen en zijn te gast zijn in het landschap. In het plan is een verdeling gemaakt die bestaat uit drie woongebieden met een eigen identiteit. Deze identiteiten gaan een relatie aan met de directe omgeving en hebben hun eigen beoogde beeldkwaliteit. De identiteiten zijn: Wonen aan de bosrand, Wonen aan de bosvelden en Dorpszicht.

Wonen in het bos
In het stedenbouwkundig plan is gekozen voor een geleidelijke overgang van grondgebonden woonblokken aan de zijde van de bestaande wijk naar appartementsgebouwen op de overgang naar het bos. Op deze manier wordt aangesloten op de huidige stedenbouwkundige context en blijft zo veel mogelijk bosareaal behouden. Het bos zetten we strategisch in bij de ontwikkeling van het gebied. Bestaande structuren bieden hiervoor de basis: de houtsingels aan de zuidkant, bestaande bomen/ bosvakken en sloten. Door het toevoegen van nieuwe beplanting tussen de woonvelden en zorgvuldige inpassing van gebouwen en verkeersstructuren wordt een impuls gegeven aan de lokale (bio)diversiteit en uitstraling. Dit gebeurt door de aanplant van nieuwe bomen, laanbeplanting, struiken en ook kruidenachtige beplanting.
Om het oppervlak aan nieuwe verharding te minimaliseren zijn de woonvelden ontsloten via inprikkers en zijn er geen vrijliggende voet- en fietspaden langs wegen toegepast. Straten waar zowel gemotoriseerd- als langzaam verkeer samen komen zijn zoveel mogelijk ingericht als shared-space (gedeeld ruimtegebruik). Een fijne dooradering van een wandel- en fietsnetwerk zorgt er voor dat het gebied bereikbaar is, voor mensen vanuit en buiten de nieuwe wijk. Om er voor te zorgen dat de nieuwe woningen en wegen hoog en droog staan is een nieuw maaiveldpeil geïntroduceerd. Het hemelwater houden we vast in de huidige sloten in het zuidelijke gedeelte. In het noordelijk deel zullen nieuwe sloten het water opvangen. Centraal en tussen woonblokken komen waterbergingen. Uiteindelijk stroomt het water af in de Thorbecke Singel. Tussen de centrale berging en de woonvelden is er ruimte voor sport en spel.


Een vraag of hulp nodig?
Neem dan contact op met: