Locatieonderzoek woningbouw: afgewogen keuzes

De woningbouwopgave stijgt naar bijna één miljoen nieuwe woningen in 2030. Het is één van de grootste en meest urgente opgaven waar we in Nederland mee te maken hebben. Gemeentes staan voor een enorme uitdaging om deze doelstelling te behalen. De ruimte is echter beperkt en voorzien van veel regelgeving. Met ons locatieonderzoek woningbouw zorgen wij dat gemeentes een afgewogen besluit kunnen nemen over waar te bouwen. Onze veelzijdigheid aan disciplines die dit vraagstuk beetpakken is daarbij onze kracht.

Woningbouwopgave: mooie kans voor kwaliteitsimpuls

Wij zien de woningbouwopgave als een kans om dorpen en steden toekomstbestendig, gezond en klimaatadaptief in te richten. Om bovenstaande visie invulling te geven en uitbreiding van de woningvoorraad in te zetten als kwaliteitsimpuls is het uitermate belangrijk woningen toe te voegen op de juiste locaties. Daarom dragen wij graag een steentje bij in het zoeken naar deze plekken binnen uw gemeente.

Wat is een locatieonderzoek woningbouw?

Ons onderzoek is erop gericht om op objectieve wijze de geschiktheid van locaties voor bepaalde functies, in dit geval woningbouw, in beeld te brengen. Het onderzoek richt zich op het aanwijzen van geschikte ontwikkellocaties inclusief een onderbouwing. Naast woningbouw doen we ook locatieonderzoeken voor maatschappelijke functies zoals scholen en cultuurgebouwen, en voor kantorenlocaties en bedrijventerreinen.

(On)mogelijkheden voor woningbouw in beeld

Om tot realistische potentiële locaties te komen is het bij een locatieonderzoek woningbouw in de eerste plaats belangrijk om te weten wat er kan, maar ook wat er niet kan. Wat zijn kansen, risico’s en knelpunten? Deze analyse voeren we uit op vier vlakken: planologisch, ruimtelijk-functioneel, milieutechnisch en omgevingskwaliteit. BRO heeft alle disciplines in huis om de verschillende aspecten te beoordelen.

Waar kan je niet bouwen: de knock-out kaart

Resultaat van de analyse naar (on)mogelijkheden voor woningbouw is een knock-out kaart. Een kaart waarop alle gebieden waar woningbouw is uitgesloten staan aangegeven. Het ruimtelijk afwegingskader van het Rijk, dat onderwerpen als waterveiligheid en wateroverlast behandelt, is een instrument dat we raadplegen. Regelgeving of andere (politieke) belangen kunnen er voor zorgen dat een gebied afvalt. Gebieden die overblijven op de kaart zijn potentiële ontwikkelgebieden.

Waar kan je wel bouwen: de vlekkenkaart

We stellen een vlekkenkaart op met plekken waar woningbouw mogelijk is op basis van de analyse. Bij elk gebied wat we op de kaart aanduiden zetten we kort onze overwegingen waarom wij dit gebied kansrijk achten. We houden daarbij rekening met verschillende doelgroepen. Het ene gebied kan voor de ene doelgroep wel kansrijk zijn en voor een andere niet. Denk hierbij aan bijzondere doelgroepen zoals arbeidsmigranten, statushouders en spoedzoekers.

Duiden van woningbouwlocaties

Met de resultaten uit de analyse gaan we aan de slag om te komen tot concrete potentiële ontwikkellocaties. Belangrijk onderdeel bij het duiden van de locaties is dat we dit samen doen met de gemeente. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan in de vorm van een workshop. Het resultaat is een helder overzicht met potentiële locaties voor woningbouw voorzien van relevante informatie.

Het resultaat van een locatieonderzoek woningbouw

De resultaten van ons locatieonderzoek moeten de gemeente in de gelegenheid stellen om een integrale en onderbouwde afweging te maken voor hun woningbouwopgave. Ons rapport geeft inzicht in:

  • Welke locaties zijn kansrijke ontwikkellocaties voor woningbouw?
  • Voor welke doelgroepen zijn de locaties geschikt?
  • Inzicht in hoeveel woningen er op de locaties kunnen landen.
#

Meer weten of hulp nodig?

Meer informatie?
Neem dan contact op met:
Jeroen Sprangers