Drie scenario’s voor Winterswijk
Winterswijk deed locatie-onderzoek voor een cluster met een muziekschool, vrijwilligersorganisatie en bibliotheek. De gemeente werkte drie scenario’s uit voor besluitvorming in de gemeenteraad. Met als centrale vraag: hoe kan de gemeente de keuze voor het cluster straks het beste inpassen op de aangewezen plek? En hoe passen de functies in de binnenstedelijke, fysieke ruimte?
Die afweging kende twee perspectieven: wat is de beste plek voor de functie? En wat is de beste functie voor de plek? Het gaat dus om meer dan alleen een gebouw voor de drie cultuurpartners. Het gaat over alle functies in samenhang met elkaar, én met de rest van Winterswijk. Door toevoeging van het cultuurcluster ontstaat meer samenhang aan functies op die plek, en het kan ook betekenen dat een functie ergens anders verdwijnt. Afhankelijk van het scenario. Die plek moet dan weer met een nieuwe functie worden opgevuld.
“Objectief geschiktheid van locaties voor functies in beeld brengen, dát is de BRO methode.”
Verkenning van drie scenario’s in de ruimtelijke en functionele structuur
Gemeente Winterswijk deed een verkenning naar de positie van de drie scenario’s in de binnenstedelijke ruimtelijke en functionele structuur. Het ging daarbij om de aansluiting op de overige publieksfuncties in het centrum van Winterswijk (winkels, cultuur, horeca), om wonen en om de parkeerstructuur. Naast de drie basisfuncties (muziekschool, vrijwilligersorganisatie en bibliotheek) is de haalbaarheid van het programma onderzocht op de onderdelen commercieel, maatschappelijk en wonen. BRO onderzocht die haalbaarheid en deed onderzoek naar de ruimtelijk functionele meerwaarde.
Het programma is inhoudelijk, naar doelgroep en kwantitatief uitgewerkt op de onderdelen: type woningen en winkels, horeca en cultureel / maatschappelijk. Samen met het basisprogramma van de cultuurpartners en het indicatief aanvullend programma, kwamen er invullingsschetsen voor de drie scenario’s. Om het raadsvoorstel te onderbouwen kreeg de gemeente overzichtelijke deelnotities aangeleverd.
Vier potentiële locaties in Oosterhout
Voor Gemeente Oosterhout voerde BRO een vergelijkingsstudie uit voor het nieuw te bouwen Hanze College. De huidige huisvesting van deze vmbo-school nadert het einde van haar levensduur. De gemeenteraad van Oosterhout koos, als gevolg van een haalbaarheidsonderzoek, voor nieuwbouw op een andere locatie. Daarvoor zijn vier locaties in beeld. In ons vergelijkingsonderzoek onderzochten we per locatie of de ruimte die het Hanze College gaat innemen - inclusief buitenruimte (schoolterrein) en sportvelden - is in te passen.
De ruimtelijke inpassing op een zoeklocatie bestaat uit meerdere varianten die inzichtelijk zijn gemaakt. De potentiële locaties zijn op diverse aspecten en factoren kwalitatief beoordeeld en met elkaar vergeleken. Dat gebeurde op basis van een multicriteria-analyse en een sterkte-zwakteanalyse per locatie. Daarbij zijn de mogelijkheden en aandachtspunten in beeld gebracht. Het resultaat: een duidelijke en complete rapportage waarmee de gemeente een afgewogen keuze kan maken.
Haalbaarheids- en risicoprofielen van hoge kwaliteit
Objectief de geschiktheid van locaties voor bepaalde functies in beeld brengen, dát is de BRO methode. Die resulteert in haalbaarheids- en risicoprofielen van hoge kwaliteit. De veelzijdigheid van deze projecten vereist een brede afweging vanuit verschillende specialismen. De inpassing van een nieuw schoolgebouw of cultuurcomplex moet immers planologisch haalbaar én op stedenbouwkundig en ruimtelijk vlak goed in te passen zijn.
Meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact op met: