Kans voor kwaliteitsimpuls
De woningbouwopgave biedt kansen om dorpen en steden toekomstbestendig, gezond en klimaatadaptief te maken. Maar hoe voldoen we aan deze vraag en waar kunnen we nog verstandig bouwen? Gedegen locatieonderzoek vormt de basis voor deze keuzes en biedt de kans om ruimtelijke kwaliteit te verbeteren.
Voor wie bouwen we?
Daarbij kijken we niet alleen naar uitbreidingen aan de stads- en dorpsranden. Ook bestaande wijken kunnen mogelijkheden bieden, zoals in de gemeente Geldrop. Een woningbehoefteonderzoek is daarbij een belangrijk onderdeel van het locatieonderzoek. Dit onderzoek brengt de lokale behoefte aan verschillende woonvormen en woningtypen in kaart. Zo beantwoorden we voor elke locatie de vraag: voor wie bouwen we?
"Locatieonderzoek brengt objectief en helder de geschikte locaties voor woningbouw in beeld."
Analyse van kansen en risico’s
Welke locaties bieden de meeste potentie en waar is bouwen realistisch? Om daar achter te komen, moet je weten wat kan, maar ook wat níet kan. Waar liggen kansen, wat zijn de risico’s en knelpunten? Een gedetailleerde analyse kijkt naar deze aspecten op vier gebieden: planologie, ruimtelijk-functionele aspecten, milieutechniek en omgevingskwaliteit.
Waar niet bouwen: knock-out kaart
Het resultaat van de analyse naar (on)mogelijkheden voor woningbouw brengen we in beeld met de ‘knock-out kaart’. Hierop zijn alle gebieden aangegeven waar woningbouw is uitgesloten. Hierbij raadplegen we onder andere het ruimtelijk afwegingskader van het Rijk, dat onder meer rekening houdt met waterveiligheid en wateroverlast. Andere onderzoeksonderwerpen zijn (onder meer): natuurbescherming, omgevingsveiligheid, geur, geluid en bodem. Soms kunnen regelgeving of politieke belangen een gebied uitsluiten van woningbouw. De overgebleven gebieden zijn de potentiële ontwikkellocaties.
Waar wel bouwen: vlekkenkaart
De locaties die overblijven na de knock-out fase, brengen we samen op een vlekkenkaart. Bij elk gebied staat duidelijk aangegeven waarom woningbouw wel of niet kansrijk is. Daarbij houden we rekening met verschillende doelgroepen. Denk hierbij ook aan bijzondere doelgroepen zoals arbeidsmigranten, statushouders en spoedzoekers.
Resultaat: een overzicht van kansrijke locaties
Met de uitkomsten van de analyse werken we samen met gemeenten aan concrete ontwikkellocaties. Dit doen we bijvoorbeeld in de vorm van een workshop om lokale locatiekennis op te halen. Het eindresultaat is een overzicht van de meest kansrijke locaties voor woningbouw inclusief alle relevante informatie per locatie en het potentieel aantal te bouwen woningen.
Bij BRO voeren we voor diverse gemeenten locatieonderzoeken uit voor woningbouw. Met de resultaten kunnen het College van B&W en de gemeenteraad een integrale en onderbouwde afweging maken tussen de verschillende locaties, om zo te voldoen aan hun woningbouwopgaven. Wij delen graag onze visie en aanpak op deze uitdagende opgaven.
Meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact op met: