Circulaire economie in Noord-Holland zoekt locaties

5 februari 2025

De provincie Noord-Holland wil in 2050 een economie die volledig circulair is. Dit vraagt om ruimte in en rond de steden en op bedrijventerreinen. Deze ruimte is echter schaars. Ecorys en BRO onderzochten de huidige en toekomstige circulaire ketens voor Noord-Holland en de locaties die daarvoor nodig zijn. We hebben vijf sporen doorlopen. Na een uitgebreide analyse van de type locaties, circulaire stromen en de beschikbare locaties is een handelingsperspectief opgesteld voor de provincie Noord-Holland en de gemeenten.

Circulaire locaties zijn nodig op elk ruimtelijk schaalniveau

We onderscheiden zes verschillende typen locaties:

  1. Deel-, hergebruik en reparatielocatie;
  2. Stadshub voor lokale inzameling en hergebruik reststromen;
  3. Grondstoffenhub voor het grootschalig sorteren, opslaan distribueren van grondstofstromen;
  4. (Industriële) verwerkings- en vervaardigingslocatie waar op grote schaal grondstoffen worden bewerkt en verwerkt tot halffabricaat of nieuwe producten;
  5. Teeltlcoaties voor biogrondstoffen;
  6. Kennis- en innovatiecluster voor de onderzoek en innovatie op het gebied van circulaire productieprocessen.

De circulaire economie vindt plaats in netwerken en begint in wijken en dorpen, waar deel- en reparatie-punten nodig zijn. Aan de stadsrand zijn moderne milieustraten vereist waar materialen worden verzameld en klaar worden gemaakt voor hergebruik. Voor de opslag van goederenstromen en de grootschalige verwerking zijn goed ontsloten locaties nodig, liefst multimodaal (weg en water). Het buitengebied kan bijdragen via de teelt van biogrondstoffen, terwijl in kennis- en innovatieclusters kennis en innovatie op het gebied van circulaire economie verder worden ontwikkeld.

Kleine groep bedrijven goed voor helft van het materiaalgebruik

Uit onze analyse blijkt dat een kleine groep van 70 grote bedrijven in Noord-Holland goed is voor de helft van alle materiaalgebruik. Met name de metaalindustrie, bouw- en sloop en de agrifood gebruiken veel grondstoffen en materialen. Maar ook in de zorg gaan veel waardvolle materialen om.

Focusgebieden en actiepunten

Op basis de analyses hebben we een kansenkaart voor Noord-Holland opgesteld. We adviseren de provincie om regionale netwerken te ontwikkelen door ruimtelijke kwaliteiten zoals infrastructuur, kennis en duurzame energie te koppelen. Vier focusgebieden (Noordzeekanaalgebied, Den Helder, Boekelermeer-Zandhorst en Schiphol) zijn geschikt voor grootschalige circulaire activiteiten, terwijl andere bedrijventerreinen geschikt zijn voor kleinschaligere initiatieven zoals stadshubs en innovatieclusters. Het realiseren van deze netwerken vereist samenwerking met gemeenten en bedrijven, gedetailleerde ruimtelijke analyses en een circulaire uitgiftestrategie. Daarnaast moet de energie- en transportinfrastructuur worden voorbereid op de circulaire economie.

Provincie en gemeenten: ga aan de slag en creëer ruimte voor circulaire economie

Het jaar 2050 komt snel dichterbij, ruimte is schaars en ruimtelijke procedures zijn complex. De provincie Noord-Holland en gemeenten moeten daarom snel aan de slag om locaties voor circulaire economie te ontwikkelen. Het rapport biedt daarvoor een uitgebreid handelingsperspectief met adviezen en aanbevelingen op het gebied van ruimte, regionale samenwerking, economie, infrastructuur en financiële impulsen. Overheden en marktpartijen kunnen hiermee samen aan de slag om ruimte te creëren voor circulaire economie.

Klike hier voor het volledige rapport
    Deel deze pagina
#

Meer weten over dit onderwerp?

Meer informatie?
Neem dan contact op met:
Henry de Vaan