De druk op de ruimte is groot
De afgelopen jaren zijn overal in Nederland veel bedrijventerreinen uitgegeven en zijn er geen uit te geven bedrijfskavels meer beschikbaar. Op die plekken vragen ondernemers daarom om nieuwe bedrijventerreinen. Tegelijkertijd is de druk op de ruimte groot in Nederland. Ook andere functies, met name wonen hebben meer ruimte nodig. In veel steden wordt daarom met interesse gekeken naar mogelijkheden om met name de binnenstedelijke bedrijventerreinen te transformeren of om wonen en werken te combineren.
Zorgvuldig ruimtegebruik
Het aanleggen van nieuwe bedrijventerreinen is niet meer altijd vanzelfsprekend. Veel gemeenten willen er niet altijd meer ruimte voor vrijmaken. Nadrukkelijk moet daarom gekeken worden of de bestaande bedrijventerreinen intensiever benut kunnen worden. Daarnaast worden waar mogelijk werken en wonen gemengd. Voor veel lichtere bedrijvigheid op de bedrijventerreinen kan dat ook.
Circulair
Nederland heeft de ambitie om in 2050 circulair te zijn. Bedrijventerreinen spelen hierin een belangrijke rol. Veel van de opslag en opwerking van reststromen zal plaats gaan vinden op bedrijventerreinen. Het meest ideaal is daarbij dat circulaire bedrijven in de keten direct met elkaar verbonden kunnen worden.
Bereikbaarheid en mobiliteit
Een goede bereikbaarheid is van groot belang voor elk bedrijventerrein. Niet alleen fysiek maar ook digitaal. Voor bepaalde type bedrijventerreinen (hogere milieucategorieën, logistiek) is multimodale bereikbaarheid van belang. Vooral voor de circulaire bedrijventerreinen waar veel opslag en industriële verwerking plaatsvindt is vervoer over water belangrijk. De mobiliteit zal ook moeten verduurzamen. Hierbij horen elektrificeren, clean energy hubs voor de logistiek, meer OV gebruik en fietsen, mobiliteitsmanagement en deelmobiliteit. Met de toegenomen digitalisering en robotisering is ook een goede digitale bereikbaarheid van groot belang.
Energie- en CO2-neutraal
Bedrijventerrein kunnen met het hoge energieverbruik een grote bijdrage leveren aan het beperken van het energieverbruik en de CO2 uitstoot. Het verder elektrificeren van productieprocessen en mobiliteit is daarbij een van de ontwikkelingen. Ook moeten de bedrijventerreinen zelf steeds meer energie opwekken uit zon en wind. Het gebrek aan netcapaciteit is momenteel echter een knelpunt.
Klimaat-adaptief en een prettig verblijfsklimaat
Veel bedrijventerreinen dateren uit de jaren ’80 en daarvoor. De inrichting van deze terreinen is functioneel ingericht en zijn in de loop van jaren steeds verder versteend. Op warme dagen zijn het hitte-eilanden en bij hevige regenval is er al snel sprake van wateroverlast. Daarnaast zijn deze terreinen weinig aantrekkelijk als werkplek. Ze nodigen niet uit voor bijvoorbeeld een lunchwandeling of te fietsen en wandelen naar het werk. Investeren in ruimte voor groen en water op bedrijventerreinen is daarom hard nodig.
Een vraag of hulp nodig?
Neem dan contact op met: