
Het buitengebied ten westen van Lexmond biedt volop kansen om de wensen van de inwoners van Lexmond in vervulling te laten gaan. In het gebied is woningbouwontwikkeling in combinatie met een nieuwe randweg mogelijk. Een nieuwe randweg die verkeersoverlast in de kern terugdringt is een langgekoesterde wens van de inwoners van Lexmond. En ook in Lexmond is de vraag naar betaalbare woningen groot. In de Omgevingsvisie en Dorpswoonvisie zijn deze twee gewenste ontwikkelingen reeds geduid. Het gebiedsplan Lexmond West geeft een nadere invulling aan deze twee wensen.
Ambities en kaders in beeld
Het gebiedsplan is uitgewerkt als een zogenoemd gebiedsprogramma, het programma heeft meerdere doelen in zich: het scheppen van een toekomstperspectief voor betrokkenen, verkennen van de ruimtelijke (on)mogelijkheden en het bestendigen van de gevestigde Wet voorkeursrecht gemeenten. Het gebiedsprogramma stelt de gemeente Vijfheerenlanden in staat grip te houden op de gewenste ontwikkelingen van Lexmond West.
Scenariostudie als gezamenlijke verkenning
Samen met betrokkenen en inwoners van Lexmond is aan de hand van een scenariostudie bepaald wat van groot belang is voor de ontwikkelingen. Dit is gedaan tijdens een drukbezochte dorpsavond waarbij deelnemers per scenario voor- en nadelen konden duiden. Het uiteindelijke gebiedsplan is een mooie samensmelting van de scenario’s geworden.

Toekomstbestendig wonen in een uniek landschap
De scenariostudie in combinatie met een historische- en ruimtelijke analyse hebben geleid tot een plan dat zich richt op een integrale en evenwichtige ontwikkeling die rekening houdt met de behoeften van huidige en toekomstige bewoners, terwijl de landschappelijke en historische kwaliteiten van het gebied worden behouden en versterkt.
Het plan focust op verschillende kwaliteiten. Vertrekpunt is een robuust en aantrekkelijk landschap, waarbij de historische veenverkaveling in stand blijft en beleefbaar wordt. Deze veenverkaveling gaat vanuit een ver verleden al hand in hand met het watersysteem, dit systeem blijft ook in de toekomst belangrijk. Het toekomstgerichte watersysteem zorgt voor droge voeten, maar ook voor unieke beleving van de wijk. De verkeersstructuur is gericht op wandelen en fietsen en voegt zich in de historische structuren van het landschap. Onderdeel van de het verkeerssysteem is de nieuwe randweg, deze wordt op de korte termijn beoogd. Terwijl de gehele woningbouwontwikkeling juist voor de lange termijn perspectief biedt. Een geleidelijke groei, met 10 tot 15 woningen per jaar, maakt het mogelijk dat Lexmond op gepaste snelheid kan uitbreiden. Dit maakt een uiteindelijke ontwikkeling van circa 300 woningen mogelijk, de gefaseerde groei zorgt voor een gevarieerde opzet die aansluit op veranderende eisen en wensen voor woningen en de openbare ruimte.

Expertises

Een vraag of hulp nodig?
Neem dan contact op met: