BRO werkt aan 3e circulaire gebouw van Nederland

Afbeelding: NBArchitecten

Om de hoeveelheid kooldioxide in de atmosfeer terug te kunnen dringen is circulair bouwen een must. BRO werkt op dit moment samen met NBArchitecten (winnaar Cobouw Award voor ‘Meest Duurzame Project 2018’) in Best aan het 3e circulaire gebouw van Nederland.

Wat is circulair bouwen?
Circulair betekent niets meer en niets minder dan kringloop. Het kringloopprincipe is de basisgedachte, en dat is echt een andere manier van denken dan het lineair denken wat we meestal doen. In het huidige systeem worden grondstoffen gedolven, verwerkt tot producten en deze worden aan het einde van de levensduur vernietigd. Omdat grondstoffen eindig zijn, biedt circulair bouwen een kans om materialen anders en minder te gebruiken. Ook geeft het mogelijkheden voor nieuwe samenwerkings- en verdienmodellen voor producenten en leveranciers, waarbij de focus ligt op behoud van de waarde van grondstoffen en materialen.

Circulair bouwen in de praktijk
De accommodatie van Grillcafé De Buffel in Best is gedateerd, waardoor sloop en vervangende nieuwbouw logische keuzes zijn. De ondernemers zijn van mening dat het nieuwe gebouw moet passen bij de innovatieve bedrijfsfilosofie en de bijzondere ligging in de overgang naar het landelijk gebied.

Ruimtelijk wordt het nieuwe gebouw vormgegeven als paviljoen en achter op het perceel gesitueerd. De terrassen liggen aan de voor- en achterzijde van het paviljoen zodat het achterliggende open agrarische landschap kan worden beleefd. Het gebouw is licht, open, transparant en uitnodigend, met veel hout, leidingen en installaties zichtbaar geïntegreerd. Het paviljoen reageert op de omgeving en gaat door vormgeving en materiaalgebruik een relatie aan met het landschap. De ruimte rondom het paviljoen wordt ingericht als park met een wandelpad, Biergarten, parkeren en nadrukkelijk behoud van de volwassen bomen.

Wat maakt het paviljoen circulair?
Gekozen is voor duurzaam geproduceerde en gerecyclede bouwmaterialen en bouwmethode. De materialen, onderdelen en elementen van het gebouw kunnen allemaal worden hergebruikt. De fundering is een betonnen vloersysteem zonder lineaire koudebrug, met een hoge isolatiewaarde en een geringe aanlegdiepte. In plaats van gas te gebruiken, wordt de restwarmte uit de keuken ingezet voor verwarming van het pand, de warmte- / koude- opwekking wordt technisch optimaal gereguleerd en het gebouw wordt voorzien van ledverlichting, waarbij alle benodigde elektrische energie ter plaatse wordt opgewekt met als gevolg een verkleining van de CO2 footprint. Daarmee worden de ambities 0-op-de-meter, circulair en zelfvoorzienend paviljoen met eigen energieopwekking werkelijkheid.

Voor meer informatie: Marijn Hartgerink, E marijn.hartgerink@bro.nl, M 06 148 793 89 .