Bouwen in alle vrijheid? Vergeet de regels niet...

Wat begint als een droom, lekker snel aan de slag met bouwen, eindigt nog wel eens in een nachtmerrie. Alles staat er al en je bent net met de afronding begonnen, wanneer onverwacht een brief van de gemeente op de deurmat valt. Hierin wordt gesteld dat het gebouwde object toch niet vergunningvrij is...

Helaas komt dit vaak voor. Bouwen in de achtertuin is toch vergunningvrij? Ja, in beginsel wel, maar er zijn veel kleine lettertjes, mitsen en maren die je vooral niet over het hoofd moet zien. Wat helpt is de vergunningcheck via www.omgevingsloket.nl, en alle vergunningvrije situaties staan in Bijlage II van het Besluit omgevingsrecht (Bor). Staat je type bouwplan er niet bij? Dan moet je een vergunning aanvragen.

Maar ook als bijvoorbeeld je gewenste schuur wel voorkomt op de lijst, moet je aan bepaalde regels voldoen. Je schuur moet voldoen aan de regels uit het Bouwbesluit (o.a. constructie- en veiligheidseisen) en vergeet bij het plaatsen van ramen ook het burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek niet. Hierin zijn zaken als privacywaarborging en inkijk geregeld. Een vergunningvrije schuur mag ook geen kelder of souterrain hebben.

Naast bouwen zijn ook regels opgesteld voor het gebruik van de schuur. Een schuur binnen een afstand van 4 meter van de oorspronkelijke woning mag je hetzelfde gebruiken als het woonhuis. Bouw je de schuur buiten deze 4 meter, dan moet sprake zijn van ondergeschikt gebruik. De schuur mag dan alleen als berging, garage of plantenkas worden gebruikt.

En dan zijn er nog bouwplannen die in de ene gemeente wel vergunningvrij zijn, en in de andere niet. Dit geldt bijvoorbeeld voor de bouw van grotere aan- of uitbouwen of bijgebouwen, dakkapellen in het voor- of zijdak, zwembaden, speeltoestellen of gebouwen voor recreatieve overnachting. Dit komt omdat gemeenten zelf de maatvoering van bouwregels kunnen bepalen, en elk bestemmingsplan dus andere bouwregels kan bevatten. Check daarom altijd het bestemmingsplan om te zien of jouw gewenste plan zonder vergunning mag worden gebouwd.

Staar je niet blind op regels om bijvoorbeeld een schuur per se vergunningvrij te kunnen bouwen. Natuurlijk scheelt het gedoe en leges. Maar kiezen voor een vergunningsaanvraag geeft zekerheid, want een eenmaal vergunde situatie kan je niet zomaar worden afgenomen! Ook zien we dat vaak veel meer mogelijk is, dan uitsluitend de mogelijkheden binnen het vergunningvrije bouwen. BRO kan samen met u verkennen of uw wensen passen binnen de mogelijkheden voor vergunningvrij bouwen, maar ook verder kijken of met een vergunning uw droom werkelijkheid kan worden.

Voor meer informatie: Jochem Rietbergen, E jochem.rietbergen@bro.nl, M 06 113 787 73