Bouwregels zonnepanelen per gemeente verschillend

Duurzame energie, klimaatakkoord en van het gas af; termen die volop in het nieuws zijn. Maar wat als je hieraan een bijdrage wilt leveren? Gewoon op je eigen kavel? Met welke bouwregels heb je dan te maken? En waar loop je nog meer tegenaan? Het is nog niet zo eenvoudig als het misschien lijkt...

Mag je zonnepanelen in je tuin plaatsen?
Zonnepanelen op het dak plaatsen, dat zal geen probleem zijn. Maar wat als je dit niet wilt, bijvoorbeeld omdat de ruimte ontbreekt, de dakconstructie het niet toelaat, het dak ongunstig ligt t.o.v. de zon, of als schaduwwerking optreedt? Of simpelweg omdat het niet past bij een monumentaal pand? Dan kun je overwegen de zonnepanelen op je grond te plaatsen, bijvoorbeeld in de tuin. Maar mag dat zomaar?

In het bestemmingsplan vallen zonnepanelen meestal onder 'andere bouwwerken' of 'bouwwerken geen gebouwen zijnde'. Hieraan is een maximale hoogte verbonden, evenals bepalingen met betrekking tot maximale oppervlakte, alleen op het achtererf en binnen het bouwvlak. Per gemeente zijn deze bepalingen verschillend. Het gebruik van privé-energievoorzieningen moet ook passen binnen de bestemming, wat bij bestemmingen als ‘wonen’ of ‘bedrijf’ meestal wel het geval is.

Wanneer is een vergunning van de gemeente nodig?
Als het bouwwerk past binnen de bepalingen van het bestemmingsplan, gesitueerd op het achtererf en niet hoger dan 5 meter, dan is een vergunning niet nodig. Is dit niet het geval dan is een vergunning altijd nodig, en moet soms een procedure worden gevoerd om te mogen afwijken van het bestemmingsplan. Het is dan de beslissing van de gemeente dit wel of niet toe te staan.

Voor meer informatie: Jochem Rietbergen, E jochem.rietbergen@bro.nl, M 06 113 787 73  en Frank Janssen,
E frank.janssen@bro.nl, M 06 150 253 37